English


Italian

barra.gif (1564 bytes)

Tussen de hoogvlaktes en de zachtglooiende heuvels bevindt zich de Vlakte van Marmilla, begrensd door de Rio Mannu. De belangrijkste hoogvlakte van dit gebied wordt Giara di Gesturi genoemd.  

Het is de meest indrukwekkende van het gebied en heeft een oppervlakte van ca. 45 km2 , het rijst op van de omliggende vlakte als een kleine monolitische vesting en domineert op een hoogte van ongeveer 500 m.

De Giara de Gesturi bestaat uit basaltrots  van vulkanische oorsprong en is bedekt met allerlei soorten vegetatie, kenmerkend voor de mediterrane macchia : eiken, kurkeiken, eucalyptus, wilde peer, braam, zonneroosje, mastiekbomen, mirto, aardbeibomen, heide, pioenen, varens, hulst en wolfsmelk.  

De Giara de Gesturi is beroemd door de aanwezigheid van de cavallini selvatici – kleine wilde paardjes – van onbekende oorsprong. Vermoedelijk lang geleden meegebracht vanuit de Oriënt. Deze leven sinds onafzienbare tijd op de hoogvlakte. De kleine wilde paardjes waren al op deze plek aanwezig toen de Protosarde, een prehistorisch Sardijns volk, zich hier vestigde, zoals een aantal archeologische sites bewijzen.

Deze zo bekoorlijke plek is ook heel interessant door de aanwezigheid van het bekendste en meest uitgestrekte nuraghencomplex Su Nuraxi bij Barumini, wat recentelijk onder beheer van Unesco is gekomen.   

De structuur van de hoogtes van Sa zeppara manna : Is in de loop der tijd steeds meer afgebrokkeld, daardoor ontstonden enkele “winter”- meren (in de zomer zijn ze droog als gevolg van de schaarse atmosferische neerslag, kenmerkend voor heel Sardinië), bijvoorbeeld het Lago Maiori  waar men in de herfst en in de winter regelmatig de wilde paardjes kan tegenkomen.     

De Giara de Gesturi is rijk aan wilde fauna: grote populaties wilde zwijnen, konijnen, eenden, houtsnippen, lijsters, merels, kramsvogels, houtduiven, Vlaamse gaaien en spechten. In de vele natuurreservaten is elke jachtactiviteit verboden. Ook het plukken en verzamelen in de groeiperiode van de vele soorten paddenstoelen, waaronder de “boletus areus” (zwart  eekhoorntjesbrood) is niet toegestaan. Het economisch gebruik van de hoogvlakte wordt gekarakteriseerd door :

-       het fokken met de levende have

-       het systematische beheer van de wilde weides

-       het verzamelen van kurk

-       het bevorderen van het tourisme 

Bijna alle dorpen aan de voet van de hoogvlakte : Gesturi, Tuili, Genuri, Sini. Gonnosnò, Albagiare, Assolo en Genoni hebben goede toegang tot het gebied gerealiseerd. Het is goed te doorkruisen met bijna alle vervoermiddelen in alle jaargetijden. Tevens zijn er gastvrije verblijfplaatsen.


paardje in galop

Van alle verschillende plaatsen waar men kan rusten en eten op de hoogvlakte is die van Gonnosnò bijzonder aan te bevelen, het heeft een bar, restaurant en een pizzeria. In Barumini en Tuili vindt je ook goede eetgelegenheden. 

In de winter ziet men in Padenti , gemeente Albagiara, vanaf de provinciale weg Usellus-Assolo op de helling de waterval Su Spendula. Deze bevat bijna al het regenwater uit het gebied van de Giara.  

Zuidelijk van de Gesturi ligt de Giara di Serri en westelijk de Giara di Siddi. Zij vormen de natuurlijke voortzetting van de Giara.karakteristiek kurkeikenbos van de Giara

Vertaald door :
Ariane Stam en Amy Cafferata
September 2004

 

barra.gif (1564 bytes)

Isola Sarda © 1997-2005 - Associazione Culturale Ciberterra - Responsabile: Giorgio Plazzotta
I contenuti appartengono ai rispettivi autori - Tutti i diritti riservati
The contents belong to the respective authors - All rights reserved