fra-flag.gif (162 byte)
Français

De waterhuishouding en de bronnen
(Maria Rita Lai, Stefano Loddo, Rita Puddu) 

barra.gif (1564 bytes)

Het hydrografisch netwerk bestaat uit een raster met een radiaal-centrifugaal verloop.

Daarentegen om te gaan van het centraal plateau naar de valleien volgen zij bij voorkeur de richtingen NNW-ZZO, NNO-ZZW en soms O-W. In het algemeen ontspringen zij in het begin zeer recht en diep uitgeslepen met een meandervormig verloop om zich dan te vebreden en uit te monden in de vlakke gebieden aan de voet van de heuvels.

lilloni.jpg (31489 byte)
Riu Lilloni in de buurt van de Villa S.Pietro

spindula.jpg (27231 byte)
meertje van de Rio Sa Spindula

alveo.jpg (52039 byte)De stromen van het water hebben bijna allemaal een woest stromend karakter, er zijn er enkele die het gehele jaar continue doorstromen. Andere worden uitsluitend gevoed door regenwater, waardoor zij verminderen gedurende de zomertijd. De belangrijkste waterlopen, Rio Gutturu Mannu, Rio Guttureddu, Rio Is Canargius, Rio Palaceris, Rio Mannu (Rio di Santadi), Rio di Monte Nieddu (Rio di Pula), vertonen een aangeslibde bedding van zand en kiezel . Deze zijn afgevlakt en van verschillende, vaak  behoorlijke afmetingen (50 cm – 1 m), wat wijst op een hoge transportcapaciteit van ruwe, grove materialen, in de huidige tijd of het recente verleden. De hoeveelheid water die door deze geulen stroomt kon een aanzienlijke hoeveelheid bereiken.

De bronnen zijn zeer talrijk, maar die met de grootste betekenis zijn overwegend gesitueerd in een complex van karst, zoals het zich  ontwikkeld in rotsen van cambriano-carbonate samenstelling. De meest bekende en van grote betekenis zijn die van Nuxis, Santadi en Villamassargia, deze voeden ondergrondse natuurlijke reservoirs van aanzienlijke afmetingen . Ook van belang is de bron Zinnigas (Siliqua) die ontspringt oorspronkelijk  vanuit de paleozoïcum rotsen, in dit geval leisteen. 

Enkele van de huidige bronnen als Narcao, Nuxis en Siliqua vertonen een lage graad van opwarming, tussen  20o-30oC , dit wordt veroorzaakt door de diepe circulatie van het water.

Vertaald door :
Ariane Stam en Amy Cafferata


Het stuwmeer van Beau Pressiu (Nuxis)

BIBLIOGRAFIA

 AA.VV.(1996) - Carta Geologica della Sardegna in scala 1:200.000, Foglio Sud .

Barca S., Di Gregorio F. (1993) - Geologia e Paesaggio In: I Parchi della Sardegna: Sulcis. Edisar, Cagliari.

Carmignani L., Cocozza T., Gandin A., Pertusati P.C. (1982) - Lineamenti della geologia dell’Iglesiente Sulcis. In: Guida alla Geologia del Paleozoico Sardo. Società Geologica Italiana, Cagliari.  

barra.gif (1564 bytes)

Isola Sarda © 1997-2005 - Associazione Culturale Ciberterra - Responsabile: Giorgio Plazzotta
I contenuti appartengono ai rispettivi autori - Tutti i diritti riservati
The contents belong to the respective authors - All rights reserved