germ_flag.gif (917 byte)
Deutsch

russia-flag.gif (919 byte)
Russian

fra-flag.gif (162 byte)
FranÁais

De FeniciŽrs
barra.gif (1564 bytes)


English

port-flag.gif (977 byte)
PortuguÍs


Italiano

mappa-cittapuniche.gif (4275 byte)Vanaf de 9e eeuw voor Chr. breidden de FeniciŽrs hun handel uit naar het westelijk Middellandse Zeegebied, vooral langs de kusten van het Iberisch schiereiland, van hieruit exploiteerden zij de mineralen zilver en lood. Ervan uitgaande dat zij een behoorlijk lange reis maakten, hadden zij langs de route aanleg- en opslagplaatsen nodig om zich van levensmiddelen en water te voorzien, om onderdak te vinden als het stormde en om eventuele defecten aan de schepen te repareren. Daarom vestigden zij kolonies op plekken met gemakkelijk te bereiken aanlegplaatsen, beschut tegen de winden, aan de kusten van Noord Afrika, het Iberisch schiereiland, van SiciliŽ en van SardiniŽ.
De belangrijkste Fenicische kolonie in het westelijk Middellandse Zee gebied was Carthago aan de huidige Golf van TunesiŽ, maar er waren nog vele andere: Ibiza in de archipel van de Balearen, Cartagena aan de Spaanse Middellandse Zee kust, Cadiz en Tanger aan de uitgang van de Straat van Gibraltar.
In de 8e eeuw voor Chr. werden de koloniŽn op SardiniŽ gesticht : Karalis, Nora, Bithia in de buurt van Capo Spartivento, Sulcis op het eiland Sant' Antioco, Tharros en Bosa.
Oorspronkelijk gesticht als havens ontwikkelden de Sardijnse koloniŽn zich als handelscentra. De FeniciŽrs hadden met de lokale bevolking altijd een vredige en vriendschappelijke verhouding. De Sardijnen langs de kust leefden van landbouw en veeteelt en er was daarom geen aanleiding om in conflict te komen met de FeniciŽrs, die zich slechts voor de zeehandel interesseerden.
De zuidelijke en westelijke koloniŽn werden snel een bloeiende stadsstaat met een aktieve handel. Men veronderstelt dat de FeniciŽrs in SardiniŽ het zout exploiteerden, wat zij gebruikten om vis te conserveren, Zij pasten het toe bij de
vangst op koraal, tonijn, en sardines.

Ricerca svolta dalla
Classe 2įC - Scuola media "B. Croce" di Pula - Anno scolastico 1997/98

Vertaald door:
Amy Cafferata en Ariane Stam
Juli 2004

barra.gif (1564 bytes)

Isola Sarda © 1997-2005 - Associazione Culturale Ciberterra - Responsabile: Giorgio Plazzotta
I contenuti appartengono ai rispettivi autori - Tutti i diritti riservati
The contents belong to the respective authors - All rights reserved